periodisme

Els de sucre


En general, els punts següents del codi de la professió parlen del respecte al dret de la intimitat, dels límits al dret de la informació. Intenten reflectir un respecte integral a les persones, no contemplats com a espectadors passius sinó com a actors socials “amb sentiments i circumstàncies”. Una gran deferència. Respecte integral cap a les persones i encara més -respecte sideral- quan aquestes ho explicitin.

Quina por la gradació dels respectes! a aquelles persones considerades amb major o menor vulnerabilitat se n’ha de tenir major o menor cura i conseqüentment major o menor respecte. Un respecte especial. A més si es demana més respecte, es donarà més respecte, que el client sempre té la raó.

El respecte, es veu que es demana, es guanya i s’ha de conservar… i les persones que no poden demanar, guanyar-se o conservar explícitament respecte com els nens? (tot just n’estan aprenent d’això del respecte, anant bé) els malalts o el vells? (tenen les mans entumides per procurar-se’l) els morts? (aquests gaire cosa ja no poden demanar).

Nens, malalts, vells, morts… els discapacitats del respecte ja tenen els seus punts al codi, no fos cas que al periodista se li passés per alt que no li parlaran de sentiments, de circumstàncies, explícitament. Un bon recordatori de “coses de sucre pel respecte”. Sembla que, escrit així, calgui constantment l’explicitació del sentit comú per fer-lo efectiu. A tota la resta, si cal, si no suposa una “intromissió gratuïta” o unes “especulacions innecessàries” se’ls hi pot fer violència. Un respecte! Llegim:

9. Respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge, especialment en situacions de vulnerabilitat i malaltia i en casos o esdeveniments que generin situacions d’aflicció o dolor, evitant la intromissió gratuïta i les especulacions innecessàries sobre els seus sentiments i circumstàncies, especialment quan les persones afectades ho explicitin.

11. Tractar amb especial cura tota informació que afecti a menors, evitant difondre la seva identificació quan apareixen com a víctimes (excepte en supòsit d’homicidi), testimonis o inculpats en causes criminals, sobretot en assumptes d’especial transcendència social, com és el cas dels delictes sexuals. També s’evitarà identificar contra la seva voluntat les persones pròximes o parents innocents d’acusats o convictes en procediments penals.

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s