periodisme

In and out


4. Utilitzar mètodes dignes per a obtenir informació o imatges, sense recórrer a procediments il·lícits.

5. Respectar l’off the record quan aquest hagi estat expressament invocat, d’acord amb la pràctica usual d’aquesta norma en una societat lliure.


És que hi ha un off the record que no sigui “expressament invocat”? no parlaríem d’informació aleshores, sino “d’estraperlo”. D’informació comercialitzada de manera poc d’acord amb el curs legal. Un cop ha estat invocat l’off, la maquinària de la fidelitat i la fidelització es posa en marxa. Un respecte iteratiu de l’off the record genera confiança i la confiança genrea fidelització de les fonts, més informació a llarg plaç. El periodista es crea i cuida un fons de fonts. Això és bàsic. Vulnerar l’off the record és indigne de la professió pel que té de poc pràctic. Reproduir informacions de l’off the record és “utilitzar mètodes dignes (l’enregistrament directe) per obtenir informació o imatges” en un procediment que ha resultat il.lícit. Il.lícit per inoperatiu, està clar que d’aquella font, la propera vegada, ben eixuta.

Aquí s’està creant la imatge del periodista traïdor, el prototip a evitar, el que se situa fora del principi de confidencialitat. Qui trenca aquest principi, també rebenta alhora la bona fe, la franquesa i l’honestedat que ha establert amb la font. Però, com sempre hi ha principis que pesen més que les recomanacions deontològiques i no no parlem del “tot per l’audiència”. Aquest, gràcies a Déu, no li hem trobat al codi.

Parlem de les exigències de la llei. Per exigència legal, l’expressa invocació de l’off the record, el secret de confessió, pot i ha de fer-se públic sempre i quan aquest off the record atempti contra l’interés de la societat lliure. Llavors, el periodista perd una font, però guanya…prestigi justicier.

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s