Uncategorized

Excel·lir, ara.


 

Avui m’ha arribat un correu a través de dos contactes ben diferents. És bastant improbable que tinguin cap relació entre ells. Si fos així, estaria molt contenta per tots dos. L’una, és una companya de facultat. L’altre, és el meu germà gran, en Jordi. En Jordi és advocat i se les brega amb lleis i altres lletrotes pràctiques. La Montserrat és mestra ara i se les té amb nens, pares i companyes (sí, he dit companyes) de feina. Suposo que més o menys com jo quan feia de mestra, en aquells bons temps, quan ens contractaven i tot.

Doncs bé, tots dos m’han fet arribar a mi i a la resta dels seus contactes un article de Ramon Llorente Varela, respecte al boicot a l’excel.lència. L’escrit denuncia un fet flagrant al món laboral: Excel·lir no interessa.

Ara bé, totes les persones poden aspirar a l’excel·lència? Cal triar l’àmbit adequat, el sector empresarial adient, delimitar en quina activitat concreta hi ha el potencial a excel.lir (Sobretot si s’és un dels afortunats que ha treballat una formació de lletres).

Entenem per excel·lència sobreviure en el món laboral sense deixar-hi la integritat, qualsevol mena d’integritat. Crec que la major part de persones que conec, coneixen alhora, les normes laborals que m’autoimposo (i que he decidit no fer-les públiques pel benefici dels que volen exel·lir).  Que han tingut un moment de desencís com el que he viscut intermitentment durant els darrers temps.  Que elles mateixes no excel·leixen ni excel·liran mai. Tampoc els hi cal perquè excel·lir, avui, es tradueix simplement en fer amb la seva feina, la vida una mica més fàcil als altres.

Crec també que una bona part de les persones en què penso quan escric això excel·leixen en les seves professions precisament per aquest motiu. Els valors antics de la virtud laboral han estat necessàriament passats pel sedàs de la paradoxal austeritat moral contemporania.  I l’Excel·lència? La que s’escrivia en majúscules a l’antiga Grècia. La que feia dels homes alguna cosa més gran que ells ells mateixos.   Algú ha vist algun Sòcrates viu?

Anuncis
Estàndard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s